16 Nisan 2016 Cumartesi
BİLGELİKTEN KÖTÜLÜĞE BAYKUŞ
Göktürk devletinin kurucusu BUMİN KAĞANDIR .
Bumin puhu kuşu yani baykuş demektir bumin kağan Türkleri için çok önemli bir insandır Türklerin en büyük önderlerindendir bu yüzdende bilge sayılır, ve bu baykuş bilgeliği yunan mitolojisine girmiştirTürk Şaman kültüründe, Şaman abasında resmedilir, gelecekten haber veren kutsal kuştur.
KIZILDERİLİ KÜLTÜRÜNDE BAYKUŞ Kızılderili kültüründe baykuş; bilgelik, algı, ayırd etme ve hileyi anlama özelliklerinin öğreticisi olarak düşünülür.Baykuş tüyünün şifalı olduğuna, kırmızı bir beze sarılan tüyün kötülüklerden koruyacağına inanılırdı.
ANADOLU’DA BAYKUŞ
Anadolu’da “baykuş öten evden cenaze çıkar” şeklindeki yaygın bir batıl inanç vardır.
İSLAMİYET’TE BAYKUŞ
İslâmiyet’te virane bülbülü olarak geçer. Uğursuzluk getirir.
Süleyman Peygamber söylemlerinde Seba Melikesi’nin isteklerine karşı çıkan, Peygamberin kararının değişmesine neden olan kuştur.
YUNAN MİTOLOJİSİNDE BAYKUŞ
Baykuş; Yunan mitolojisinde, Tanrıların tanrısı Zeus ve Hikmet Tanrıçası Metis’in çocukları olan Athena’nın sembolüdür. Athena(Minerva); zeka, sanat, barış, savaş ve strateji Tanrıçasıdır.
Hellenler’in bir deniz zaferi umuduna kapılmalarını sağlayan en önemli sebep ilahi bir işaretti.Bir kartal İskender’in gemisinin kıç güvertesine konmuştu.
Yunan Mitolojisi’nde ve Tarihi’nde birçok simgesel kuşlardan bahsedilmektedir. Baykuş , Kartal , Şahin , Güvercin… Hepsi neredeyse birçok Tanrı ile ayrı ayrı özdeşleşmiş ve sonrasında başka kültürleri de etkilemiştir.Yunan Mitolojisi’nde kuşlarla özdeşleşen Tanrılar hakkında bilgiler Homeros ve Hesiodos’un eserlerinde verilmeye başlamış , Ovidius’un Dönüşümleri’nde detaylandırılmıştır . Ayrıca Arrianos , Ksenophon gibi Antik Yunan Çağ yazarları ilahi semboller olarak kuşlardan bahsetmişlerdir
Baykuşlar , her ne kadar Yunanistan’da bilgelik anlamı taşısa da birçok yerde uğursuzluk ve ölüm getiren anlamı da taşımaktadır . Bir dönem cadılarla birlikte de bu hayvanın adı anılmıştır . Peki Yunan Mitolojisi’ne nasıl girmiştir baykuş ?Efsaneye göre , Tanrıça Athena ,baykuşun bakışlarından , gece görme yeteneğinden çok etkilenmiş ve gece kuşu olan kargayı bu görevden sürerek yerine baykuşu getirmiştir . Baykuş , Athena’nın görmediklerini görüp Tanrıça’yı her daim haberdar etmiştir. Tanrıça’nın kendisine ait baykuşun adı ‘Athene Noctua’ olarak geçer ( Küçük Baykuş olarak da bilinir ) ve Acropolis’in koruyucusu olduğu söylenir . Antik Yunan paralarına baktığımızda üzerinde baykuşu görmemizin bir sebebi de bu kuşun ayrıca ticaret üzerinde bir koruyucu gözlemci olduğuna inanılmasındandır . Rivayete göre baykuşa gece görme yetisini kazandıran , içinden gelen sihirli bir ışıktır .Antik Yunan Çağı’nda baykuşlar ordunun da koruyucusu olarak görülürdü Tabii bunu bir yerde Athena’nın bilgeliğin yanısıra Savaş Tanrıçası ( Ares’ten farklı olarak ) olmasına , baykuşun da Athena’nın simgesi olmasına bağlayabiliriz . Rivayete göre , savaş sırasında Yunan Ordusu’nun üzerinden uçan bir baykuş zafere işarettir .Baykuş’un Yunan Mitolojisi’ndeki yeri bunlarla sınırlı kalmamaktadır . Ovidius’un Dönüşümler adlı eserinde Ascalaphus’un bir baykuşa dönüştürülmesi anlatılmaktadır . Efsane’ye göre Ascalaphus , Hades’in bahçesinde dolaşan Persephone’nin bir nar tanesi yiyerek orucunu bozduğunu görür . Orucunu bozan Persephone , bu yüzden gün ışığına çıkma umudunu iyice yitirmiştir . Ascalaphus Persephone’yi ihbar eder ve bu duruma kızan Demeter Ascalaphus’u bir baykuşa çevirir .Başında Phlegeton sularıyla ıslanan bir gaga , tüy , kocaman gözler yarattı . Değişti tüyle kaplandı sarımsı gövdesi , büyüdü başı , kıvrıldı , uzadı tırnakları , güçlükle titrerdi kımıldayan kolunda tüyler . Yıkımların ulağı , uğursuz sayılan , bütün ölümlülerin kaçındığı baykuş derler buna .Ovidius’un dizelerine baktığımızda baykuşun uğursuz bir sembol olduğunu görürüz . Hakikaten de Yunan Kültürü’nde bilgeliğin simgesi olan bu kuş , Roma Kültürü’ne uğursuz , yıkım getiren olarak geçmiştir . Erken Roma Dönemi’nde evin kapısına çivilenmiş bir baykuş ölüsünün evi baykuşun daha evvel neden olduğu kötülüklerden koruduğuna inanılmıştır . Gene Julius Caesar’ın , Augustus’un , Agrippa’nın ölümlerinin bir baykuş tarafından daha evvel bildirildiği söylenmektedir .Peki baykuşun Yunanlılar tarafından kutsal sayılıp , Romalılar tarafından uğursuz olarak nitelendirilmesi neye dayandırılabilir ? , bu inancın köklerini Truva Savaşı’nda olabilir. Roma kendi soyunu Truvalılara dayandırmaktadır . Truva Savaşı’nda Baykuş Gözlü Tanrıça Athena Yunanlılar’ın yani Akhalar’ın tarafında yer almıştır . Akhalar Truvalıları büyük yıkıma uğrattırmıştır . Dolayısıyla Athena’ya karşı buradan kaynaklanan bir kin duymuşlar , simgesi baykuşa da yıkım getiren bir anlam yüklemişler sonra bu kötülük simgesi mısıra geçmiş
ESKİ MISIR’DA BAYKUŞ
Eski Mısır’da baykuş soğukluğun, karanlığın ve ölümün simgesiydi.
Mısır alfabesindeyse M harfi baykuşla sembolize edilmektedir.HRİSTİYANLIKTA BAYKUŞHıristiyanlıkta cadıların ve Şeytanın simgesi olarak Baykuş, inançsızlığın körlüğünü simgeler.
TÜRK ŞAMAN KÜLTÜRÜNDE BAYKUŞ
Türk Şaman kültüründe, Şaman abasında resmedilir, gelecekten haber veren kutsal kuştur.
ANADOLU’DA BAYKUŞ
Anadolu’da “baykuş öten evden cenaze çıkar” şeklindeki yaygın bir batıl inanç vardır.
İSLAMİYET’TE BAYKUŞ
İslâmiyet’te virane bülbülü olarak geçer.
Süleyman Peygamber söylemlerinde Seba Melikesi’nin isteklerine karşı çıkan, Peygamberin kararının değişmesine neden olan kuştur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder