Kürek kemiği falı, Orta Asya'daki pek çok Türk boyunda da çok yaygındır.
Kürek kemiği ile fal açtırmak isteyen adam bir kürek kemiği bulur. Bu kemiğin kaynatılmamış olması gerekir. Falcı kemiği ateşte kızdırdıktan sonra eline alıp ince tarafından tutar. Kemikte çizgiler, çatlaklar ve noktalar belirmiştir. Fala baktıran çiftçidir. Hayvanını çaldırmıştır. Fala bakan kemikte oluşan çizgileri şöyle izah ediyor:
D-D çizgisinin ortasında fal sahibinin hanesidir. f ı g çizgisi b kırlarına gider ve geri döner. Bundan anlaşılıyor ki hayvan uzak yere götürülmüştür, fakat geri dönecek, bulunacaktır.
f i k yolu c arkasından geçerse, hele şu E sapının yakınından geçerse, kaybolan nesne ve hayvan çok uzaklara götürülmüştür, bulunamaz.
C işaretiyle gösterilen yere kemiğin iteği yahut kemiğin küçük kenarı denir.
A ile gösterilen yere kemiğin büyük kenarı denir.
f 11 çizgisi küçük c sırtında biterse kaybolan nesne uzakta değildir; bir adamın elinde kapalı bir yerde saklıdır. Her halde bulunacaktır. Eğer bu çizgi f ı m olarak c üzerinden geçerse kalbolan şey bulunmaz.
fon çizgisi büyük A sırtına gider ve burada biterse kaybolan şey ev çevresinde bulunuyor, f o p çizgisi A sırtından geçerse kaybedilen şey veya hayvan hırsız elindedir, hayvan arkasında yük ile dağa çıkmaktadır. Kaybolan şey cansız nesne ise hırsız bunu dağda saklamaktadır. Büyük Q-R çizgisi üzerinden geçerse bir yabancı adam kaybolan şey hakkında haber getirecektir, s-t çizgisi f-o çizgisini keserek A sahasının üzerinden geçip küçük c sırtına gelirse bu bir ırmağı gösterir. Hayvan su içmek üzere ırmağa gitmiştir. Eğer iki tane paralel çizgi ortaya çıkarsa bunlardan D-D arasındaki f noktasından başlayan biri kaybolan hayvanın yoludur. U çizgisi f çizgisinden kısa olursa arayan adam henüz hayvana ulaşmamıştır; eğer u çizgisi f çizgisini geçerse arayan adam çok uzaklara gitmiş, aradığı hayvan arkada kalmıştır. Eğer f çizgisi b alanına gider ve b alanı yanmış ise kaybolan hayvan veya nesne yandı demektir.
Falcıya göre kürek kemiği falıyla ancak kaybolan nesneler hakkında bilgi mümkündür. Başka şeyler öğrenilemez. En doğru söylenen kemik koç kemiğidir
Emir Timur sefere çıkarken kürek kemiği falına baktırırdı.
Falcılara göre kürek kemiği birçok kısımlara ayrılır. Bunlardan en önemlileri şunlardır:
a) Kazan,
b-b) gırtlak.
W) kemiğin arkası,
d) kulak.
g) alın,
e) kemiğin eteği,
b-g) kenar,
b-d) kara yol.
c-c) kuskun.
M) dil, haber,
m-m) engel, sefere çıkılmaz.
O) yakın ilde bulunan hırsızın yolu.
O) uzaktaki hırsızın yolu.
n) müjde,
p) yorgun at.
b-b) birbirine çizgi ile bağlanırsa 'hırsız yakalanacak'.
F) noktasından çizgi olursa kaybolan şey bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder