25 Temmuz 2015 Cumartesi

Büyük Nanna Zigguratı, Ur şehri

Büyük Nanna Zigguratı, Ur şehri
SÜMER

Akkadça “zaqā” - “yükselmiş yere kurmak” sözcüğünden türeyen “ziggurat” terimi, Mezopotamya’ya özgü, kule formunda bir tapınak mimarisini ifade eder. Ve bu formun en görkemli örneği Büyük Ur Zigguratı’dır.

Tapınak, M.Ö. 21. Yüzyılda Ur’un Üçüncü Hanedanı’ndan Sümer Kralı Ur-Nammu (M.Ö.2047–2030) tarafından, Tanrı Nanna onuruna yaptırılmıştır. Sümerce’de “aydınlatan-nur saçan” anlamına gelen Nanna, Ay Tanrısı’dır ve kutsal kenti de Ur’dur. Assurluların Sin adını verdiği bu tanrı aynı zamanda Bereket Tanrıçası İnanna/İştar ‘ın babasıdır.

Ur Zigguratı, bugün Irak-Nasiriyah yakınlarında bulunmaktadır. İlk-Tunç Çağı’na tarihlenen ziggurat, M.Ö. 21. Yüzyılda Sümer Rönesansı olarak adlandırılan evrede inşa edilmiştir. Yapılışından 1400 yıl sonra ziggurat, büyük oranda tahrip olmuş bir durumdayken, M.Ö. 6. Yüzyılda, Babil’in 11. Hanedanı’ndan (Yeni-Babil) Kral Nabu-na'id - Nabonidus (M.Ö. 556-539) tarafından restore ettirilmiştir.
Ziggurat ilk kez, Sir Leonard Woolley tarafından 1920'li ve 30'lu yıllarda kazılmıştır.

1960  ve 1970’lerde zigguratın ilk basamağı, Irak Eski Eserler Bakanlığı tarafından yeniden inşa edilmiş; 1980’lerde de cephe ve anıtsal merdiven onarılmıştır.
Ziggurat, kentin yönetim merkezi olarak görev yapan tapınak kompleksinin bir parçasıydı ve Kraliyet mezarları ve Ur-Nammu (E-hursag) Sarayı ile birlikte Ur kentinin en iyi korunmuş üç yapısından biridir.

Yapının uzunluğu 64 m. – genişliği 46 m. ve yüksekliği de 30 m.’dir. Ur-Nammu’nun başlattığı inşaat, kendisinden sonra kral olan oğlu Shulgi (M.Ö. 2029 –1982) tarafından tamamlanmıştır. İnşasında, çamur harcıyla mühürlenen pişmiş çamur tuğlalar kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder