12 Eylül 2016 Pazartesi

GUTİLER


Sözde tarihçiyim diye geçinenler Sümer şehir devlerinden birini 70 yıl yöneten dağ halkı Gutilerin kökenini kafalarına göre oraya buraya dayandırma çabasındalar.
Gutlar veya Gutiler İ.Ö.2150-1950 yılları arasında tarih sahnesinde görülmüşlerdir.
Gut : Sümerce öküz demektir.
Tevrat ve Zebur'da Gutiler "Koa" Filistin'in düşmanı olarak geçmektedir
Bazı sözde tarihçiler Gutilerin mezopotamya'da bağımsız bir devlet kurduğundan bahseder , Gutlar devlet kurmamıştır bir sümer şehrine saldırıp 70 senelik bir iktidar sürmüşlerdir bu süre içinde büyük tahribatlara yol açmışlar, bölgedeki en karanlık döneme sebep olmuşlardır. lakin yinede sümer halkının kutsal değerlerini ve kültürünü etkileyememişlerdir.
Gutlar veya Gutilerde EMNATUM diye bir kral var aynı isimde kral Sümerler'de var.GUTİLER de SÜMERLER ile akrabadır..GUTİLER İ.Ö.2150-1950 yılları arasında tarih sahnesinde görülmüşlerdir.
Gutlar Aryan değil, Turani kavimdir
süümer Uruk' kenti valisi Utu-Hengal Guti kralı Tirigan karşı saldırıya geçip mağlup ederek Guti hükümdarlığına son vermiştir.
Ünlü Asur tarihçisi benno landsbergeri Gutilerin Türk olduklarını söyler
Landsberger, “tarihte Türklerle en yakın münasebetİ olan, hatta belki de Türklerle ayniyet gösteren kabile Gutilerdir” demektedir .
benno landsberger, Atatürk’ün de katıldığı 1937 senesindeki Türk tarih kurultayı’nda gut (kut) kavmi kral adlarının geçtiği çok sayıda yazıt olduğunu, ancak yazıtların bir kısmının kırıldığını, 9 kral adının okunabildiğini beyan etmiştir.
söz konusu yazıtlarda geçen guti kral adları; 1-yarlagan 2-tirigan 3-şarlak, çarlak 4-el-ulunmuş 5-inim-bakaş 6-nikil lakap 7-inkuşi 8-şarlak 9-laşirap şeklindedir.
benno landsberger, gutium kelimesi ile kral adlarının Türkçe ve Gutilerin Türk olduğunu savunmuştur. buna göre; Guti dilinde yarlagan (haberci)” kelimesi orhun yazıtlarında “yargan” şeklinde kullanılmıştır. tirigen (yardım eden) kelimesi uygur türkçesinde tiriga” olarak kullanılmıştır. gutilerde sarlak adı ile anılan kanatlı memeli hayvan adı, eski Türkçede çarlak, lasirap” kelimesi laşirap olarak geçmiştir. bunun yanı sıra “nikili lakap” ve “ige auş” adlı kral isimleri de orta asya Türk isimlerinde “ig auş” şeklinde kullanılmıştır .orhun yazıtları ile arasında neredeyse 3000 yıllık bir zaman dilimi bulunmasına karşın, Guti dili ve kral adlarının bu kadar ayniyet göstermesi ve bu benzerliklerin sami ve irani kaynaklarda olmayışı, Guti halkının Asyatik olduğu kesindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder